
Nyttigt værktøj Materialer Samling af kabinet Klargøring til finish luft og vandsikring af kabinettet Den pæne finish Afslutning Nyttigt værktøj:
Overfræser En overfræser er et fantastisk stykke værktøj og kan købes billigt på tilbud ofte i fx Jem og Fix, Harald Nyborg eller på nettet. Som førstegangskøb er en router til 300kr ganske ganske glimrende og der følger ofte et basis fræsesæt med. Det smarte ved en overfræser er alsidigheden, den kan næsten klare alle opgaver hvis man har lidt opfindsomhed og i modsætning til fx en kaninpik (stiksav) så kan man med et cirkelanslag lave 100% perfekte cirkler med en overfræser samt lave pæne profiler på kanter og lign. ABSOLUT DET MEST ANBEFALELSESVÆRDIGE STYKKE VÆRKTØJ!
Boremaskine Siger vist sig selv, det er et helvede at skrue en masse skruer i uden en boremaskine
Rundsav Man behøver ikke nødvendigvis en stor bordsav eller lign, en lille rundsav kan sagtens klare de fleste opgaver og er man lidt smart kan man snildt lave helt lige afskæringer
Loddekolbe Uundværlig til et ethvert byggeri af anlæg. Medmindre man har købt bilenheder, bilforstærker og kabler der er plug’n’play, kommer man til at skulle lodde på et tidspunkt.. Loddekolben nok det stykke værktøj efter overfræseren der kan give den største glæde
Multimeter Ikke alfa omega at eje et multimeter, men det er bare så dejligt at kunne måle spænding på sit batteri eller andre steder, eller fx hvor mange ampere et solpanel laver ved en given vinkel på solen og meget andet.. Ikke et uundværligt stykke værktøj, men helt sikkert god at have.
Kopbor/store bor Ofte skal man lave et hul med fx Ø75mm til en tweeter eller lign og så er det bare så dejligt nem med et kopbor montoret på en boremaskine. I samme ombæring kan nævnes brede bor til at lave huller på fx 19 eller 22mm..
Materialer:
Der er flere materialer som er glimrende at bygge kabinetter af, dog skal man tænke sig om når man bygger et anlæg som skal bruges udenfor hvor der er chance for en regnbyge eller to.. Derfor er fx MDF og spånplade VIRKELIGT dårlige valg til et festivalanlæg.. Derfor er min prioriterede liste af træ til festival anlæg som følger:
12mm Vandfast østenkrydsfiner 12mm Filmet krydsfiner 12mm Birke/fyr krydsfiner (Birk er en smule tungere end fyr, dog er det nemmere at finde en plade uden knaster) Jeg har selt bygget min Boombox i fyr krydsfiner og det var dejligt nemt at arbejde med. Det er minimale forskelle der er på de forskellige typer krydsfiner nævnt her, nogen vil foretrække den ene slags og andre end anden – hovedpointen er blot: HOLD JER FRA MDF OG SPÅNPLADE
Samling af kabinet:
Eftersom en boombox eller større festival anlæg skal slæbes rundt, bugseres, siddes på, tabes osv er det vigtigt at det er samlet ordentligt så det ikke går i stykker.. Det er iøvrigt altid vigtigt – bare endnu vigtigere når det skal med på en festival. Følgende er den bedste fremgangsmåde til at samle en 90 graders vinkel imellem 2 plader. Billedet underfremgangsmåden viser hvordan de 2 plader samles.
Bor et hul i den øverste plade på samme tykkelse som skruen Bor et 1-3mm tyndt hul i enden på den nederste plade for at styre skruen og fjerne det værste stress fra krydsfineren når skruen skrues i, så pladen ikke flækker. Undersænk i den øverste plade tilstrækkeligt til at skruen kan skrues i og kommer ”under overfladen” Sørg for at bruge godt med trålim imellem de 2 plader Skru skruen godt i bund Du har nu en samling som er uhyre stærk og holdbar
Klargøring til finish:
Du har nu samlet et fint kabinet og nu begynder det rigtigt stykke arbejde med at lave det flot. Den følgende proces tager tid og tålmodighed og er et must for at få et pænt resultat.
Sørg for at spartle alle dine undersænkede skruer godt ud med polyfilla eller træflex. Træflex er det nemmeste at arbejde med da det er enormt blødt og nemt at spartle ud. Skulle man lave en fejl så kan det hurtigt rettes. Når spartlen er tørret er det igang med sandpapiret. Sørg for at pudse al overskydende spartel væk så blot den undersænkede skrue er dækket og du har en pæn overflade. Du kan TYDELIGT mærke med fingrene hvis bare der en 1/3mm spartel for meget . I denne fase kan du sagtens bruge korn 40/60/80 på en rystepudser Når alle huller er spartlet og pudset kan du begynde at lede efter andre fejl på kabinettet som kan rettes med spartel, små stød træet har fået, mærker, flækkede kanter, risser osv osv.. Sørg for at spartle dem ud og puds så efter når det er tørt. Gentag step 2 og 3 indtil du synes du har fået rettet alle de fejl du evt. Måtte ha’ fundet i kabinettet. Luft og vandsikring af kabinettet:
Undersøg dit kabinet indvendigt og check om der skulle være steder hvor der ikke er ordentlige samlinger så luft kan trænge ud. De samlinger der ikke er helt tætte kan så fuges med fx en akrylfuge UDEN opløsningsmidler. Disse kan sagtens findes i byggemarkeder, men det er vigtigt de er opløsningsfri da dampene ellers langsomt vil fortærre højtaler-membranerne over tid. Det er også vigtigt at dit kabinet er lufttæt, for at få dit anlæg til at lyde rigtigt. Når du så er nået dertil hvor du har spartlet alt, pudset og fuget kabinettet er du klar til at grunde. Hvis du er i sparehumør så køb en billig olie baseret og tyk grunder fra Jem og Fix fx, den koster omkring 80kr for 250ml og holder til 8-10m2. Ulempen ved den oliebaserede er dog at det er et VÆRRE svineri at gøre pensler osv rene efter og det er kun terpentin der virker. Det kan derfor anbefales at smide lidt ekstra kroner efter en god vandbaseret grunder med god dækkeevne – spørg i en farvehandel hvis du er helt på røven og ikke ved hvad du skal købe.
Den pæne finish:
Sørg for at grunde den med 2 tynde lag første gang med enten en rulle eller en pensel. En god grunder flyder pænt sammen, så striber er ikke noget problem – det fixes også i næste step. Når grunderen er tørret godt, skal der pudses endnu engang. Sørg her for at bruge en lidt finere sandpapir, fx korn 120 eller 150. Puds indtil du synes du har fjernet det værste ’appelsinhud’ og grund så igen. Når anden omgang grunder så er tørret kan du pudse igen med en korn 120-150 (måske finere hvis du har tålmodighed) og check så dit resultat. Kan du stadig tydeligt se årer og lign i træet, så gentager du grundingen og pudsningen igen og igen indtil du har den pæne overflade. Du kan også gå højere op i korn for et mere smooth resultat ved hver pudsning. Når du synes du har en lækker overflade at røre ved og synlige årer og fejl i træet er forsvundet er det tid til at male. Her kan du så selv vælge om du vil rulle malingen på, male den på eller spraye den på.. Jeg har selv sprayet min Boombox og synes det gav et rigtigt pænt resultat hvis man giver sig tid og sørger for at gøre det ordentligt. Man skal selvfølgelig også huske at det er et anlæg der skal bruges udenfor, så det får tæv og skrammer, så man må afgøre med sig selv hvor fint det skal være.. Jeg vil ikke gå ind i hvordan du laver pianolak selv, men sørg for at give den en 2-5 tynde lag maling med god tørretid imellem og slut så af med en klar lak fra fx spray, den koster typisk omkring 40-50kr og giver en god beskyttelse til malingen.
Afslutning:
Som en afsluttende bemærkning kan nævnes at det jo selvfølgelig er helt op til en selv hvor flot man vil lave sit kabinet. Som nævnt ovenover kan flere steps gentages flere gange for et flottere resultat. Skulle der væres tvivl om nogen ting, så skal i være velkommen til at spørge God fornøjelse med byggeriet!
- Læs mere...
-
- 0 comments
- 1.208 views