Jump to content
Festivalanlæg dk
vesthardt

Ultimativ guide til festivalanlæg (Nybegyndere)

Recommended Posts

Hej alle. Jeg ser en hel masse posts på siden om de præcis samme spørgsmål, så jeg tænkte at man kunne lave ét post til at opsummere de mange spørgsmål der bliver stillet her på forummet. Ret mig endelig, og post gerne flere detaljer i kommentarer. 

NOTE: Alle disse sammensætninger er subjektive, og er mine råd. Spørg en anden, og du vil nok få et andet svar.

 

Teori:

Før vi kan begynde at vælge komponenter, skal du først have en forståelse for festivalanlæg. Jeg vil ikke gå helt i dybden, men jeg ridser lige nogle vigtige points op. Jeg vil dække:

- Amperetimer (Ah)

- Batterier

- Forstærkere

- Spilletid

- Højttaler-specifikationer

Lad os komme i gang:

Amperetimer (Ah):

Amperetimer (el. Ah) er et udtryk for kapacitet på et batteri. Et 60 Ah batteri vil kunne producere f.eks. 60 A (ampere) i 1 time, eller 1 A i 60 timer. 

Batterier:

Batteriet (el. batterierne) er sjovt nok det som giver strøm til dit musikanlæg. Derfor er det også meget vigtigt at du vælger et batteri der passer til netop dit anlæg - ellers kommer der ikke meget lyd ud af dine højttalere. Stort set alle forstærkere der er gode til festivalanlæg (jeg dækker hvad der gør en forstærker god senere) bruger 12 volt. Det vil altså sige, at du skal bruge et 12-volts batteri. Typen af batteri er også vigtig her, da de forskellige typer kan afgøre hvor lang tid du kan spille på dit musikanlæg. For eksempel kan et standard bilbatteri kun aflades 60% af kapaciteten (det som står oplyst på batteriet), før det skal oplades. Eller vil det blive beskadiget, og igen, så kommer der ikke meget lyd ud af anlægget. Et forbrugsbatteri (el. marinebatteri) kan aflades med 80% af kapaciteten, hvilket jo klart er bedre. Det betyder altså, at hvis du har et bilbatteri på 60 Ah, og et forbrugsbatteri på 60 Ah kan bilbatteriet kun aflades med 36 Ah før det skal oplades, hvor forbrugsbatteriet kan aflades med 48 Ah. Brug derfor altid forbrugsbatterier/marinebatterier for maksimal spilletid

 

Forstærkere:

Forstærkeren i dit anlæg tager strøm fra batteri og får dine højttalere til at spille musik. Dog skal du ikke bare gå ned i carsound og sige "Giv med det kraftigste du har" fordi strømforbrug er meget vigtigt på en festival. Forstærkere er delt op i klasser, og som udgangspunkt skal man holde sig til Class D som det hedder. Class D har en effektivitet på 90% eller derover, hvilket vil sige at der næsten ikke går noget strøm spildt på varme. Hvis du har valgt en 24 volts forstærker (TK2050 eksempelvis) skal du enten have 2 batterier i serie, eller en omformer fra 12 til 24 volt (den sidste er mest anbefalet)

 

Spilletid:

Spilletiden for dit anlæg afhænger hovedsageligt af 2 ting: Strømforbrug, og batterikapacitet. For at udregne dit strømforbrug skal du kigge i manualen til de forskellige komponenter du nu skulle have (en LED controller måske, forstærker, 12v iphone oplader osv.). Nogle gange står strømforbruget oplyst i ampere, andre gange i watt. Udregning af ampere er meget nemt. Du deler watt med volt, og siden det er festival og vi har 12 volt, deler du med 12. Eksempel: Forstærker med 50 watt strømforbrug,  50/12 = 4,166 A. Nu skal du udregne det brugbare antal amperetimer (Ah) du har i dit batteri. Hvis vi siger det er et forbrugsbatteri på 60 Ah kan du kun bruge de 48 Ah af dem. Nu til det endelige skridt. Vi tager det brugbare antal amperetimer og deler med strømforbruget. I dette eksempel har vi kun en forstærker med 4.166 A tilsluttet vores anlæg, derfor siger vi 48 / 4.166 = ca. 11,52 timers spilletid på fuld smadder - men så er det også slut, du skal oplade dit batteri for ikke at beskadige det :)

 

Højttaler-specifikationer:

Hvis du af en eller anden grund ikke vælger en af nedenstående anlægstyper og vælger at finde højttalere selv, så er der lige nogle ting du skal kigge godt efter. På en festival er det svært at medbringe mange watt i en forstærker, da det oftest sluger meget strøm, Derfor skal vi bruge noget andet for at få vores anlæg til at spille højt, nemlig følsomhed på højttaleren. Dette står oplyst i manualen på de fleste højttalere enten som Sensitivity eller SPL @ 1w/1m. Værdien for denne specifikation er i dB (decibel) og er udtryk for lydtryk. Hvis der eksempelvis står 100 dB spiller din højttaler 100 dB drevet på 1 watt. Med flere watt vil den spille højere. dB skalerer logaritmisk, så selv den mindste ændring numerisk kan have en kæmpe effekt. Man siger at 3 dB er dobbelt så højt, altså 103 dB er dobbelt så højt som 100 dB. Vælg derfor en højttaler med en høj følsomhed, jeg plejer at sige i hvert fald 98 til festivalbrug. 

 

Anlægstyper:

Den mobile anlægsbygger:

Hvis du leder efter et mobilt anlæg hvor lyden ikke må komme på kompromis, er Boominator serien perfekt til dig. En Boominator er den fulde version, og halfinatoren er en halv Boominator. Derudover har du Boominator Mini og Boominator Micro. Boominatoren spiller højst, men er den sværeste at transportere. Jo mindre version man bygger, jo nemmere er det at transportere. Anlæggene spiller alle højt og lyden er krystal klar, samt er strømforbruget MEGET lavt. Der er blandt andet mulighed for at montere en solcelle på. Canopysound.dk sælger pakkeløsninger til både Boominatoren og Halfinatoren. 

Note: Anlægget skal bygges selv, medmindre man kan finde et brugt system. Det er nemlig ulovligt at bygge en Boominator/Halfinator med tanke på videresalg. Det tager lidt tid hvis man gerne vil lave anlægget ordenligt. 

Priser:

Boominator standard: 4000-4500kr

Boominator mini: ca. 2500kr. 

Boominator micro: ???

 

Mit anlæg er til fest i campen og jeg har ikke tid til at bygge selv -anlægget:

Hvis du leder efter et anlæg som ikke er særligt mobilt, men spiller højt og tager lidt tid at lave, er dette den rette løsning for dig. Der er mange løsninger indenfor denne kategori, men den meste anbefalede er følgende:

Forbrugsbatteri(er)

2x Behringer B212xl EuroLive

1x Pioneer GM-D8604 (Behringer højttalere er bridged, dvs. at hver højttaler bruge kraften af 2 kanaler til sig selv = mere power)

Man kan også udvide dette setup med 2 bundkasser (kabinetter som kun laver bas). Det kunne være 2x Cubo15 for eksempel, som er fantastiske kabinetter. De kan puttes på samme forstærker, så man ikke behøver at købe endnu en forstærker. 

Pris:

Uden baskabinetter: 5000-6000kr

Med baskabinetter: 7500-8500kr

Mit anlæg er pisse nøjeren -anlægsbyggeren:

Når man gerne vil holde kæmpe fester på Roskilde Festival kræver det for det meste et stort anlæg. Der er selvfølgelig forskellige grader af "stor", men her vil jeg nævne nogle af dem med en god price/performance ratio. 

Metode 1: 

2x Omnitop 12 toppe, planer fra Billfitzmaurice.com

2x Cubo15 baskabinetter (4x til den baslystne)

1x Pioneer GM-D8604

1x Pioneer GM-D9601 (til dem som går efter 4x Cubo15). Alternativt kan der bruges 2x Bass Face DB1.2

1x miniDSP 2x4 (Dette er en "digital signal processor" som håndterer signalet fra lydkilden inden det når dine forstærkere. Der er et hav a muligheder med sådan en boks, som virkelig bare gør anlægget bedre på alle mulige måder. Dvs. du kan lave EQ, meget præcise x-overs, delay og meget mere)

Forbrugsbatterier, muligvis 225Ah lastbilbatterier.

Pris: ca. 15.000kr

 

Metode 2:

2x Omnitop212 (212 versionen er som 2x Omnitop 12 i én kasse)

4x Cubo15 ELLER 2x/4x Titan48 (Titan48 planer fra billfitzmaurice.com)

1x Pioneer GM-D8604

1x Pioneer GM-D9601 ELLER 2x Bass Face DB1.2

1x miniDSP 2x4

Forbrugsbatterier / Lastbilbatterier

 

Pris: 20.000+ kr

 

Kom endelig med input og rettelser!!!

Mere avanceret teori kan findes her: 

 

Mvh vesthardt

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hold dig opdateret på nyheder fra Canopy Sound - smid et like!


lækker post - man kunne evt. tilføje bominator mini og micro til dem der gerne vil have noget mere mobilt. 

Du kunne også henvise til download sitet her på forumet, der bliver løbende lagt sketchup filer op der. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

God idé og fed post! Det er helt klart noget der er fedt at have i "Nyttige tråde". Hvis du har tid ville det også være fedt med nogle vejledende priser på de forskellige typer af anlæg. 

EDIT: Og hvis det er ok med dig kan vi andre moderators selv gå ind og tilføje ting hvis vi har nogle ekstra inputs til hvad du har skrevet ;)

Edited by tobias

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg smider gerne indkøbsliste mv. til min boominator mini - når jeg lige har fået renset den. Indeholder også ledningsdiagram osv. 

 

vejledende priser er vel for ( alt efter hvor man køber komponenter self.)

Boominator ~4000 - 4500 kr

Boominator mini ~2500 kr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak for jeres svar alle, ja i må MEGET gerne lave ændringer på det originale post. Jeg kan nemlig ikke selv lave edits på det for some reason... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg vil måske også hælde til Bassface DB 1.2 frem for Pioneer gmd9601, da Bassface har Sub filter, så de helt lave frekvenser kan filtreres fra, samtidigt med at den selvfølgelig også har LPF :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg vil måske også hælde til Bassface DB 1.2 frem for Pioneer gmd9601, da Bassface har Sub filter, så de helt lave frekvenser kan filtreres fra, samtidigt med at den selvfølgelig også har LPF :-)

​Vil give dig ret i at i setups uden miniDSP er Bassfacen god, men når du har miniDSP er pioneeren at foretrække.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg har lige lavet nogle få rettelser i guiden for at lave den liiiidt bedre. Nogen der kender pris på Boominator Micro?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skulle man smide Tham 15 ind som alternativ til Cubo, da den også er billig at lave, dog lidt mere kompleks.
Går dybere også.:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skulle man smide Tham 15 ind som alternativ til Cubo, da den også er billig at lave, dog lidt mere kompleks.
Går dybere også.:)

Ikke nogen dum idé!

Tror jeg vil lave en lidt mere in-depth guide her i løbet af det næste stykke tid med en forklaring på hvorfor lige præcis de nævnte komponenter er at foretrække :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

SÅÅÅÅÅÅ kom der en update med et teoriafsnit :) Mon ikke der også kommer en update på et senere tidspunkt med en sammenligning af komponenter?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

×
×
  • Create New...

Important Information

Festivalanlaeg.dk bruger egne cookies samt cookies fra tredjepart til statistik, indholdsoptimering, præferencer og målrettet indhold fra Festivalanlaeg.dk. Tredjepart kan anvende cookies til målrettet markedsføring. Ved at klikke "I Accept" giver du dit samtykke. Læs mere om Festivalanlaeg.dk's We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue..